מפגשים שהיו במחזור רביעי
הזמנה למפגש שני – מחזור רביעי
הקשבה נוכחת, נוכחות מקשיבה
26-27 לנובמבר
נפגשים בשעה 10:30 מקום מפגש: בגלבוע
התלבטתי לגבי הנושא של המפגש הקרוב. הרבה דברים הציעו עצמם, קשורים הן לבקשות הספציפיות שבאו מכם, והן לתכנים שעלו במהלך המפגש ודרשו העמקה. בסוף החלטתי להשהות את כולם לטובת "אימונים בהקשבה ונוכחות". והנושאים האחרים ימתינו למפגשים הבאים.
הנושא הזה, יותר משהו תוכן – עניין לדבר בו – הוא "כלי", דרך, דבר להתאמן ולהתנסות בו. אבל האם ניתן לאמן את ההקשבה והנוכחות? דומה שיש כאן דבר והיפוכו, שהרי ההקשבה הנוכחת דורשת דווקא שלא נתאמץ, ולא נשתדל, ונעקוף את קליפת הנחמדות לטובת עניין אמיתי שבא מן הלב. ולפעמים זה קורה, והרבה פעמים לא, אבל לעשות את זה באופן מכוון ומלאכותי?
ויש כאן סוד גדול, שגם מתקשר לפעולת הפרשנות שדיברנו בה במפגש הקודם: אותה פעולה שמצליחה למוסס עניין שמציג עצמו כסתמי ואטום, ולהזרים ולהעיר אותו לחיים עד שהוא הופך לשער – קשורה ביכולת שלנו להתבונן ולהקשיב באופן נוכח.
והעניין בשבילי חשוב לא רק כחלק מהכנת התנאים ללימוד מעמיק בקבוצה – דבר שיאפשר לכל לימוד להיות פורה יותר לכולנו, אלא גם משום שכאן נמצא ליבו של החינוך – יותר מאשר "מה עושים", ו"איך עושים", איכותו של החינוך טמונה באותם רגעים של נוכחות, שבהם הורה או מחנך מצליחים להקשיב ממש ובאופן נוכח. זה דבר מדהים: דרמות עצומות יכולות להתחולל, מריבות, קשיים, עניינים שעל פניו דורשים מרחב עצום של פתרונות, כרוחב צעקתם, והנה, די ברגע אחד של שהייה באותה נקודה פנימית של נוכחות מקשיבה, שהיא שורש השורשים, כדי שיתרחש מהפך ומשהו חדש לגמרי יקרה. והרגעים האלה, גם אם הם קטנים ביחס, ממשיכים לפעום את איכותם ולהשפיע על מרחבים שלמים של קשר.
אך שוב: האם הנוכחות היא כמו שריר שאפשר לטפח, מיומנות שאפשר לרכוש? אני מזמין מפגש מחקרי, מעמיק בדקויות, עוקב אחר הפרטים, מתנסה, בודק, משתכלל.
התכוונות למפגש:
אני מציע שנביא למפגשים גם עניינים שבאים מן החיים האישיים של כל אחד, ונייחד לזה מקום בקורס במסגרת מיוחדת, שתהיה גם הזדמנות להתאמן בהנחיה דיאלוגית. לצורך זה אני מבקש מכם לחשוב על עניין או שאלה, או סוגייה או קושי, או התלבטות שמלווים אתכם בזמן האחרון, הקשורים לעבודתכם או לחייכם בכלל. סוגייה שהיתם רוצים לשתף ולחקור ביחד.
ומי שרוצה להעלות עניין למפגש הקרוב ימצא לו (בזמן המפגש) מקרב המשתתפים מנחה מלווה, וכזוג הם יעלו את העניין במסגרת של חצי שעה עד שעה שנייעד לכך בכל מפגש. כאשר המנחה מנחה את השיחה, והמשתתף שהביא את העניין מתמקד בתהליך ההבעה והשאלה. אל תתביישו – הלימוד חשוב לכולנו.
וגם: מזכיר לכם להביא סיכומים אישיים של המפגש הקודם. נא להביא מחברת ועט!
התארגנות: (ואפשר גם כוס לתה)
להביא: כרגיל. אין תנאי שטח לא מתאימים – רק ביגוד לא מתאים – תביאו בגדים חמים! וגם ממליץ: שמיכה להתכסות בזמן הישיבות. דוגמא לגן יער: http://woodlandoutdoorkindergartens.co.uk/atypicalday.aspx (בתמונות אפשר לראות עם איזה בגדים באים הילדים…) ולמי שרוצה עוד בנושא "גני יער" לחפש תחת forest kindergartens""
אוכל: כריכים ליום חמישי בצהרים, לחלוקה בינינו, וכן מצרכים לארוחת הבוקר למחרת. לגבי ארוחת הערב אני מציע שאולי כל פעם ייקחו אחריות שלושה ארבעה אנשים – יתכננו את הארוחה ויקנו את המצרכים, אם נעשה את זה בסבב, כולם ישתתפו. הם לא בהכרח יכינו את הארוחה, אבל ידאגו להתקיימותה. מי מתנדב לפעם זו?
ועוד משהו: קניתי סיר גדול חדש, (ועוד קערות), האם מישהו יכול להביא עוד גזיה (אני אביא בלוני גז)?
עד אז, ימים טובים, דני