אוהל נודד
אוהל דיאלוג נודד – תוכנית לפעולה
אוהל דיאלוג נודד
הצעה
תוכן עניינים:
חזון
רקע כללי
היבטים מעשיים
פרטים טכניים
לוח זמנים
נספחים
חזון
כללי
רקע
בכינוס אקטיביזם 2010 שהתקיים בסמוך לירושלים, הקים אלון שלום וייץ אוהל דיאלוג בהשראת לימודיו באקדמיה הדיאלוגית. האוהל – מרחב אסתטי, מעוצב בחן, וללא אג'נדה פוליטית – משך את מנחי הפנלים השונים לקיים את סדנאותיהם בתוכו. בפתח האוהל ניצב דף הסבר המבאר את ההבדל בין דיאלוג לוויכוח, והנכנסים הוזמנו לקרוא אותו. בנוסף לכך, חלק מן הסדנאות נפתחו בהבהרה קצרה לגבי האיכות הדיאלוגית. לשני דברים אלה בתוך ההקשר של האוהל הייתה השפעה מברכת על איכות השיחה, לא משנה מה היה נושאה. התגובה המעודדת של משתתפים רבים לאורך שלושה ימים, תרמה בסופו של דבר לרצון להרחיב את ההתנסות ולהוציא אותה אל הקהל הרחב, ולא דווקא בהקשר של כינוס אקטיביזם.
הרעיון
אוהל נודד, מרחב לדיבור אחר, חונה למשך שבוע במקומות שונים ומגוונים בארץ. על פי מסלול העובר לאורכה. בכל חניה מזמין האוהל את תושבי הסביבה (ולא רק), להתנסות באיכות שיחה אחרת, שהעיקר בה הוא המפגש הנוכח. הנושאים יכולים להשתנות ממקום למקום ומעת לעת ובמקרים רבים גם להישאר בלתי מוגדרים, נענים לדברים העולים מן השטח. העיקר בו הוא לזמן יחדיו קולות מגוונים ושונים ולאפשר מפגש אנושי ישר.
קבוצות הדיאלוג נוסח בוהם – מקור ההשראה
ההשראה למפגש דיאלוגי באה מעבודתו של הפיסיקאי דויד בוהם על הדיאלוג, אשר נוסתה על ידו ועל ידי אחרים בקבוצות שונות ברחבי העולם. בקבוצת דיאלוג נוסח בוהם בדרך כלל אין נושא או מטרה תוכנית וההנחיה היא מינימאלית. תחת זאת ישנה התכוונות להגיע לאיכות דיאלוגית – מרחב פתוח, חוקר, העושה מקום לייחודיות של כל אדם. אין זו רק איכות מפייסת-מפשרת, אלא ערנות חיונית המאפשרת התחדשות ותהליכי שינוי יצירתיים. ובאשר לאוהל הנודד – אנו מאמינים שגם עם הכנה מועטה וקהל מגוון ניתן יהיה להגיע לשיחה בעלת איכות דיאלוגית, אשר תשפיע מברכתה על כל המשתתפים. עוד על האיכות הדיאלוגית ניתן לקרוא בנספח 1.
מטרות
לקיים מרחב ייחודי ומזמין למפגש אנושי, המכיר בייחודיותו של כל אדם, לאפשר שיח פתוח למשתתפים ללא הבדל דת גזע ומין, בכל נושא שיבחרו, ולחשוף חשיפה מכסימלית את איכות השיח הדיאלוגי בפני קהל גדול ומגוון.
הדרך
- מוצע להקים את האוהל במקומות שונים שיבחרו מראש ובתאום עם הגורמים המקומיים האוהל יהיה פתוח בפני הקהל במשך כל היום, אבל מוקד הפעילות יהיה בשעות הערב, זמן המעגל, שיתכנס בין השעות 19:00 עד 22:00 , בשאיפה לקבץ כעשרים משתתפים ויותר ( בהסתמך גם על שיווק והפצת רעיון האוהל על ידי אנשי הקהילה והרשות המקומית ).
- עם הכניסה לאוהל, יתבקשו המשתתפים לקרוא טקסט כתוב בנושא : טקסט כתוב בנושא " קווים מנחים לדיאלוג " (מפורטים בנספח 2) שיתורגם לשפות שונות-ערבית, אנגלית, רוסית ואמהרית. הטקסט יוצגו באוהל דרך קבע. המעגלים הינם ללא נושא מוגדר מראש, וללא מטרה, מוגבלים בזמן ובהנחייה מינימלית.
- המידע על האוהל וההזמנה אליו יועברו הן דרך האינטרנט (בין היתר באתר שיפתח לצורך העניין) התקשורת המקומית (רדיו מקומי, טלוויזיה) ומודעות שיתלו באזור מספר ימים לפני הגעת האוהל למקום.
היבטים מעשיים
- · תפעול
יבנה אוהל במיוחד למטרה זו, מאובזר באמצעים לישיבה נוחה, המתחם יהיה עצמאי מבחינת תשתית מים וחשמל, שרותים . האוהל יהיה אטרקטיבי מבחינה ויזואלית במטרה ליצור מרחב מזמין ונוח. הפעילות תנוהל ע"י שני אנשי צוות + אדם שלישי מתנדב, כולם בוגרי האקדמיה הדיאלוגית. באחריות הצוות לדאוג לניוד, הקמה,תפעול ופרוק. בעת החניה באתר יתפקדו אנשי הצוות כמארחים, וכמנחים משתתפים ( ביום הראשון והאחרון נדרשת עזרה בהקמה ובפירוק על ידי אנשי המקום ).
- תכנון המסע
המסע יוצא לדרך באפריל 2011, מפסח ועד סוכות. המסע יתקדם מדרום לצפון. האוהל הנודד יחנה כשבוע בכל אתר.
מסלול המסע יקבע מראש ויתבצע תוך כדי תאום, ומתוך שיתוף פעולה עם הרשות המארחת.
- אתרים
הכוונה לחנות עם האוהל בריאות ירוקות, על האדמה ומתחת לכיפת השמיים. אתרים מוצעים לבדיקה – מרכזי ערים, מועצות אזוריות, מרכזי בילוי ותרבות, קניונים, פארקים, אוניברסיטאות, פסטיבלים.
פרסום ותיעוד המסע
המסע יפורסם לציבור באמצעי התקשורת באופן כללי וכל תחנה במסלול תתחייב לפרסום מקומי בהתאמה לתאריך הביקור.
אפשרויות לתיעוד המסע מהשטח בוידאו כסרט מסע, כסיקור אינטרנטי, רדיופוני או טלוויזיוני.
פרטים טכניים:
כוח אדם
באופן קבוע המסע מלווה ע"י מינימום שני אנשים שתפקידם להיות מנחים משתתפים, ואחראים לתפעול האוהל. השאיפה היא לאדם שלישי שיהיה אחראי על תחזוקה ולוגיסטיקה (טיפול בצרכים קבועים ומשתנים, קשר עם גורמים חיצוניים ואוכל לצוות).
באופן מעשי מוצע – שני אנשי צוות קבועים מראש לאורך כל המסע במשרה מלאה. איש הצוות השלישי, במתכונת של מתנדב שאינו מחויב לקביעות ויקבל מימון להוצאות מחייה.
בכל מקרה שני אנשי צוות יאיישו את האוהל 24 שעות ביממה באופן קבוע.
מבנה האוהל
אוהל מתומן, שמונה מטר קוטר ללא עמוד מרכזי, שלד במבוק – מכוסה בבד חזק וקל, כולל קירות אנכיים, הניתנים לקיפול חלקי או מלא ושכבת רשת הגנה מחרקים. ראה נספח 3.
ציוד נלווה לאוהל
מחצלות בצבע אחיד, מזרונים, כריות, כיסאות, חבלים ויתדות.
פאנל סולארי לתאורה, טעינת פלאפונים, מחשב נייד.
ציוד תאורה חסכונית ומאווררים.
מיכל מים נייד.
פינת קפה (שולחן, מייחם וכוסות)
עגלה נגררת לניוד הציוד לאורך המסע.
מקורות מימון
המסע ימומן באמצעות גיוס תרומות. הצעת מחיר כוללת בנספח 4.
לוח זמנים – שלבים לביצוע התכנית
במהלך אוגוסט- נובמבר
* תקופת הרצה של אוהל הדיאלוג במקומות שונים על ידי מתנדבים ואוהל מושאל, במטרה לדייק מרכיבים שונים של התכנית (בחינת האתרים, אופן ההפעלה בשטח, זיהוי צרכים נוספים) ולאפשר התנסות לבעלי עניין (מתנדבים, תומכים, תורמים). הכנת מצגת.
חודשים נובמבר עד פברואר
* חשיפת המצגת לגורמים בעלי עניין במטרה לגייס תרומות למימון המסע.
* בניית מאגר נתונים הכולל – כוח אדם, תחנות אפשריות לאורך המסלול, תכנון והפקה של הציוד הנדרש.
מרץ
התארגנות למסע – קביעת התחנות השונות, רכישת ציוד, גיוס כוח אדם.
אפריל 2011
המסע יוצא לדרך…
מיועד להסתיים באוקטובר 2011 (סוכות).
נספחים
נספח 1: האיכות הדיאלוגית
נספח 2: קווים מנחים לדיאלוג
נספח 3: שרטוט האוהל המוצע ופרטים טכניים
נספח 4: תמחור
שלום, שמי רננה ואני מנהלת יחידת נוער. אנו מתעניינים בהקמת אוהל דומה למשך חודשי הקיץ, בדגש על מניעה. אשמח לשמוע על תהליך ההקמה, תמחור והישגי האוהל שלכם.
בברכה,
רננה פרל חסדאי