האקדמיה הדיאלוגית לבני נוער

האקדמיה הדיאלוגית היא מסגרת חינוכית אלטרנטיבית לבני נוער גילאי 15-18.

זו תשובה לבני נוער אשר לא רוצים להשתלב בבתי ספר תיכונים רגילים. (חוסר עניין ומשמעות, עודף פורמאליות, ניכור, אלימות סמויה וגלויה, לימוד שטחי, ושאר חוליים המאפיינים את רוב בתי הספר). ובמקביל רוצים להיות חלק מקבוצה של בני גילם המחפשים חווית לימוד שלמה, רלוונטית, אנושית, נטולת אילוצי בחינת בגרות, ופנויה לחיי קהילה ותהליכים בין-אישיים.

מקום למי שמחפש חווית תיכון משמעותית התומכת בעצמאות וחופש בצד חיי קהילה חווייתיים. מעין בית ספר לפילוסופיה חיה, מקום שיש בו הרבה מקום למכלול האדם, להגשמה עצמית, לשיתוף, למסעות, לאתגרים, ללימוד עמוק של החיים.

אף שהמקום מיועד לבני נוער שבחרו לא ללמוד בבתי ספר רגילים, (למשל ילדי חינוך-ביתי) המסגרת מאפשרת, בשל מתכונתה המיוחדת, גם לבני נוער הלומדים בתיכונים רגילים להשתלב בה כתוספת מעשירה ומאתגרת.

אנו מציעים להצטרף למרקם אנושי חי, הכולל אנשים בגילאים שונים אשר רוצים לעזור באפשרות של חיים משמעותיים. מרקם אנושי זה כולל בני נוער, אנשי צוות, ועשרות חונכים פוטנציאלים, אשר מלבד מעורבותם בימי הפעילות יכולים ללוות אנשים צעירים במגוון תחומי התפתחות ועשייה. כל זה על בסיס התנדבותי הדדי ובמקומות שונים בארץ.

אף על פי שעיקר הפעילות המשותפת מתמקד ביומיים עד שלוש בשבוע, מכיוון שהאקדמיה הדיאלוגית אינה מסגרת אלא מרחב אנושי, אין לה גבולות של זמן ומקום. זה אומר שהיא קרקע פורייה להיווצרות של יוזמות מפגשיות שונות, החל מטיולים משותפים, קבוצות לימוד ועניין, חונכות-שוליה, חקירות, יוזמות עסקיות וכן הלאה, ובהרכבים אנושיים משתנים. בקיצור, ההצטרפות לאקדמיה הדיאלוגית היא חבירה לקהילה חיה שיש לה עניין משותף בעשיית מקום לאדם השלם.

מי במשתתפים:
בני הנוער: בוגרי בתי ספר פתוחים ודמוקרטיים, הום-סקולינג, וכן צעירים שהחליטו לעזוב את המסלול הבית ספרי לטובת חיים עצמאיים. בשל אופי הפעילות הדבר מאפשר גם לאנשים שבאים מרחוק להצטרף.

אנשי הצוות: קבוצה פתוחה ומתחדשת של אנשים הבאים מתחומים שונים. הגרעין המקורי כולל את: דני לסרי (סופר, מחנך ופילוסוף), לאה בכר-צליק (פסיכולוגיה, יועצת ארגונית), יונתן לוי (במאי, מבקר, ומתרגם), דניאלה אסא (ספרות ופילוסופיה), משה קליין (מתמטיקאי), אורית לב (חינוך ודרמה תרפיה).

אורחים וחונכים: מלבד אנשי הצוות המובילים את הפעילויות מחוברים לאקדמיה הדיאלוגית אנשים רבים, חלקם באים כאורחים לפעילויות שונות, ואחרים הצטרפו למאגר החונכים כאנשים המוכנים ללוות בני נוער בקשרי חונכות-שוליה במקומות עבודתם או באופן אחר.

מתנדבים: כמו כן, מדי פעם מצטרפים לאקדמיה מתנדבים המשתתפים בפעילויות להנאתם וכמלווים ותומכים בהן.

מספר מאפיינים:
אחד לאחד: קבוצה קטנה ורב גילאית. התייחסות אישית לכל צעיר, הקשבה למכלול האדם.

מבוגרים צעירים: אנו מתייחסים אל הנערים והנערות כמבוגרים צעירים, ורואים את עיקר משימתנו בתמיכה בתהליך התבגרותם באופן שלם, כולל מערך ליווי בצעדים הראשונים בעולם.

העולם הוא בית ספר: העולם הוא כולו סוג של בית ספר עשיר במשאבים והזדמנויות של למידה, היכולים לשרת כל אחד בדרכו הייחודית בנושאים המעניינים אותו. מרחב פתוח זה מאפשר לכל אחד ליצור לעצמו תוכנית אישית עם ליווי בזמן אמת. אנחנו לא מציעים מסגרת, אנחנו מציעים חניכה לחיים משמעותיים.

מכלול החיים: דגש על חינוך ערכי ופילוסופי המתייחס למלאות החיים המטרה לתמוך בהתגבשות של זהות עמוקה ובעלת יכולת הנהגה פנימית ונתינה.

חיי קהילה: המפגש החי ניצב במרכז התהליך והופך את המרקם האינטראקציות לקהילה בהתהוות. ההתנסות בחיי קהילה אלה היא מנוף חשוב בהתפתחות היחיד.

חירות ואחריות: חירות ואחריות הן שני צדיים של אותו המטבע. שתיהן כאחת הן דברים שגדלים בלא כפייה, דרך התנסות ממשית בחירות המכבדת את מקומו של הצעיר, כאדם אוטונומי, הנושא את האחריות לחייו.

ניתן לקרוא עוד על האקדמיה הדיאלוגית:

תכנית הליבה

שערים פתוחים אל החיים

קווי יסוד לגישת מרחב שפה של צמיחה

מכתב לבני נוער

מאמר של יונתן לוי על האקדמיה